1. Kdaj bodo davčne blagajne obvezne?

Davčne blagajne bodo obvezne od 2.1.2016 za vse zavezance za izdajanje računov. Vezane knjige računov so še vedno dovoljene do 1.1.2018, a je treba vse račune izdane preko vezane knjige računov potrditi (pretipkati) preko portala eDavki. Hkratna uporaba vezane knjige in blagajne ni dovoljena! Poglejte si časovnico FURS.

2. Kdo bo moral imeti davčno blagajno?

Davčno blagajno bo treba imeti povsod, kjer je mogoče blago ali storitve plačevati z gotovino (bankovci, kovanci ali bančnimi karticami). Če vam po zakonu ni treba izdajati računov, ali če boste v prehodnem obdobju uporabljali vezano knjigo računov, davčne blagajne ne potrebujete. Hkratna uporaba vezane knjige in blagajne ni dovoljena!

3. Kakšno opremo potrebujem?

Oprema ni predpisana. Zaradi sprotnega potrjevanja izdanih računov pa v vsakem primeru potrebujete dostop do interneta. Tipično boste potrebovali osebni računalnik s tiskalnikom za račune - poglejte si našo akcijsko ponudbo!

4. Kaj se bo zgodilo, če ne bo interneta ali elektrike?

Če pride do izpada elektrike ali naprave za izdajanje računov lahko račun še vedno izdate prek potrjene(!) vezane knjige računov, a ga morate nato v roku 2 dnih potrditi prek sistema eDavki. Če pride do izpada interenta ali strežnika FURS, se račun izda brez predisane EOR kode in ta račun naknadno potrdite kasneje v roku 2 dni.

5. Koliko me bo stalo?

Če ste naša stranka - nič, saj je prehod na davčne blagajne brezplačen. Ob plačilu naše rešitve za eno leto dobite vso potrebno opremo za 1€! Vaš strošek je tako 301€ + ddv. Ob nakupu ste deležni možnosti uveljavljanja amortizacije osnovnih sredstev v višini 50%, poleg tega pa lahko koristite tudi investicijsko olajšavo v višini 40%. Stranke, ki se bodo odločile za najem, bodo to vrednost v celoti lahko uveljavljale kot davčno priznan odhodek.

6. Kje najdem več informacij?

Na uradni spletni strani FURS, kjer si lahko tudi preberete dokument z več kot 200 vprašanj in odgovorov v zvezi z davčnimi blagajnami!